Göğüs Pedleri: Süt Sızıntısıyla Başa Çıkmanın Etkili Yolu

Daha önceki yazımda süt sızıntısından bahsetmiştim. Okumayanlarını önce şuraya alalım. Eğer hafif miktarda sızıntı yaşıyorsanız bir yada iki mendili katlayıp memenize koyarak durumu kurtarabilirsiniz. Mendillerin dezavantajı, sıvıyı hapsetmemeleri. Yani mendilin dışına, sütyeninize süt geçebilir. Bu nedenle, ihtiyaç duyuyorsanız, göğüs pedi kullanabilirsiniz.

Göğüs pedleri, hem emiciliğinin daha yüksek olması hem de sıvıyı içine hapsetmesi açısından normal bir bez parçası kullanmaktan daha etkili oluyorlar. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var: Asla ama asla ıslak bir pedi göğsünüzde tutmayın! Daha genel bir ifadeyle asla göğsünüzün emzirme seansları dışında ıslak kalmasına izin vermeyin. Meme ucu yaraları oluşmasına sebep olabilirsiniz ve bu, asla deneyimlemek istemeyeceğiniz bir şey... Günlük kaç tane kullanacağınız sızıntı miktarına göre değişir. Yine de hijyenik pedlerde olduğu gibi, belli saat aralıklarına riayet etmekte fayda var. 

Göğüs pedi deyip geçmeyelim, önemli bir detay daha var. Kullan-at ve yıkanabilir olarak iki tip ped var. Kullan-at pedleri, adı üstünde, sütle dolup şiştiğinde çıkarıp atmanız gerekir. Arkalarında yapışkan olur ve meme ucunuza denk gelecek şekilde sütyeninize yapıştırırsınız. Bence pek çok dezavantajları var. Öncelikle her koşulda büyük miktarda çöp yaratacaksınız. Öte yandan, sütyensiz, sadece atletle kullanmak neredeyse olanaksız. Benim denediğim hiçbir ped memenin hareketini tolere edebilecek kadar geniş bir alanı korumuyordu. Memeyle birlikte hareket edemediği için de sızan süt, doğrudan atletime geliyordu. Tabi ki kendiniz karar verin ama bence kullan-at pedlerin hiçbir faydası yok.

Gelelim yıkanabilir pedlere. Kendiniz dikebileceğiniz gibi hazır olarak satın alabilirsiniz de. Ben Lansinoh’un sentetik kumaştan yapılmış pedlerini satın almıştım. Daha sonra, markasız olarak bambu kumaştan yapılmış pedlerden sipariş ettim.  Lansinoh’un pedleri daha az sıvı tutuyor. Bu nedenle daha kısa sürede değiştiriyorum. Ama yıkadıktan sonra çabuk kuruyor. Daha ince ve kavisli olduğu için memeye daha iyi oturuyor. Bambularda da hepsi tam tersi. Daha çok sıvı tutuyor, daha geç kuruyor, daha kalın ve yuvarlak olduğu için de kenarlarda hafifçe potluk yapıyor. Kurutma makinem olduğu için kuruma süresi beni hiç ilgilendirmiyor. Eğer süngerli sütyen kullanıyorsanız kıyafetlerinizden ikisi de görünmeyecektir. Diğer türlü, ikisi de fark ediliyor. Sonuç olarak yıkanabilir pedleri kesinlikle tavsiye ederim. Bambu pedler, pek çok kişi için, sentetik ürünlere göre daha kullanışlı olabilir.

Peki yıkanabilir pedleri elde yıkayabilir miyiz? Elbette. Ama sürekli değil. Öncelikle süt miktarı çoksa, çokça sütü içine çekmiş ve sırılsıklam olmuşsa o pedi sütten arındırmak çok zor olacaktır. Hiç denemeyin derim. Elde yıkarken de çok acele etmeyin, güzelce deterjanla ya da sabunla köpürtün ve mümkünse köpüklü suda bekletin. Sonra da birkaç kez durulayın. Aksi takdirde içinde az da olsa süt kalıyor ve çok kötü kokuyor. Her koşulda, ara ara makinede yıkayın. Hatta mümkünse hep makinede yıkayın. Ben kısa programdan da memnun kalmadım, uzun programda yıkıyorum. Siz de birkaç deneme sonrasında kendi düzeninizi kurarsınız. 

Yıkanabilir göğüs pedleri ile ilgili bir tüyo daha vereyim: Evdeyken kullanmak için vücudunuzu saran, likralı atletlere ihtiyacınız olacak (çünkü en azından evde şu sütyenlerden kurtulmak hayati bir zorunluluk). Pedi sabitlemenin tek yolu bu. Bu yüzden, büyük bir hevesle aldığım emzirme atletlerini hiç kullanamadım. Çünkü göğüs kısmı çok bol, sarmıyor. Onun yerine bol bol likralı atlet almak varmış. Evde sadece atlet giyiyorum artık. Hava soğuksa üzerime sabahlık alıyorum. Üniforma gibi… Berrak’ın askılı atletlerinden vardı, onlar kullanışlı oldu. Ama çok sık yıkadığım için askıları gevşedi. Tekrar aynısından bulamadım. Askıları kısalttım ama yine de sıkıntılı. Askıları kolayca kopuyor. Hem yıkayıp yıpratıyorum hem memeyi çıkarırken biraz esnetiyorum hem de bebeğim meme istediği zaman çekiştiriyor. Bunlara dayanmak için üretilmemişler. Çok dayanıklı değil ama 1-1.5 yıl idare etmiş oldular beni. Öncesinde de birkaç yıldır kullanıyordum zaten. Öte yandan, Kom’un kalın askılı atletlerinden daha çok memnun kaldım ben. Daha dayanıklı ve uzun ömürlüler. Tişört gibi de göründüğü için kargosuyla falan kapı açmak daha rahat oluyor. Siz de bedeninize ve zevkinize göre vücudunuzu güzelce saran atletler edinin. 

Bende 7-8 atlet ve 18 göğüs pedi var. Başlarda her gün çamaşır yıkıyordum tabi ama düzen oturunca (4 aydan sonra) 2-3 gün çamaşır yıkamadan dayanabiliyorum. Siz de kendi ihtiyacınıza göre ayarlarsınız. Doğumdan önce böylesi bir yatırım yapmanıza hiç gerek yok. Bir paket kullan-at ped alın, belki ilk günler lazım olur. Sonrasında sızıntı yaşarsanız gelip tekrar yazıma göz atarsınız.

Eğer çok fazla sızıntı yaşıyorsanız, pedler çok çabuk doluyorsa, üstünüz başınız hala süt oluyorsa süt toplayıcıya ihtiyacınız var demektir. Bir sonraki yazımda da süt toplayıcılarda bahsediyorum. Sizi buraya alalım.

Not: Reklam amacıyla değil kendi deneyimlerimi paylaşmak adına marka adı kullanıyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süt Toplayıcılar ve Haakaa: Süt Sızıntısına Karşı İleri Seviye Ekipmanlar

Emzirme Sürecinde Süt Sızıntısı ve Çözümleri