Süt Toplayıcılar ve Haakaa: Süt Sızıntısına Karşı İleri Seviye Ekipmanlar

Memem fıskiyeye döndü! Süt sızıntısı derken gözünüzde ne canlanıyor bilmem ama yaşanan şeyin geniş bir skalası var. Meme ucundan ara ara birkaç damla süt sızabilir. Belki kişi çok da farkına varmaz. Hızlı hızlı damlalar akabilir, meme ucu adeta sızdıran bir musluk gibi olabilir. Memeden fıskiye gibi süt de fışkırabilir! Dakikalarca! İşte o zaman ne mendil ne göğüs pedi işe yarar. Her şeyden önce kuru kalmamayı ve sürekli kıyafet değiştirmeyi göze almanız gerekir. Ve bu süreçte bebeğinizin üstünü ıslatmamak için iyi çalışan bir sisteminiz olmalı. 
Daha önce de söz ettiğim gibi, emzirmeye başlamadan önce bebeğinizin önüne bir ya da iki kat müslin bez örtün ki potansiyel tehlikelere karşı tedbirli olasınız. Böylece, bir kaza bile olsa bebeğinizin üstü ıslanmadan kalabilir. 
Peki su gibi akan bu sütle ne yapacağız? 60-80 mL’ye kadar süt toplayıcı meme ucu koruyucularını kullanabilirsiniz. Çift olarak satılıyorlar. Ben Medela’nınkini kullandım. Emzirmeye başlarken ya da süt sağımı yaparken boşta kalan memeye uygunca yerleştiriyordum. Meme ucu süt toplayıcının tam ortasında olacak ve süt toplayıcıdaki minik açıklık yer çekimine göre yukarı bakacak. Yatarak emzirirken (özellikle uyku sersemi iken) yanlış yerleştirmek işten bile değil! Dikkatli olmak lazım. Zamanla ne kadar sürede dolduğunu tahmin etmeye başladım. Arada kontrol edip dolunca çıkarıyordum. Çünkü taşarsa çıkarırken üstüm başım çok fena süte bulanıyordu. Genelde tek sefer yetiyor ama tedbir amaçlı ya göğüs pedi ile emzirmeye (ya da sağmaya) devam ediyordum ya da ikinci süt toplayıcıyı yerleştiriyordum. Markalar arasında kıyaslama yapamam ama güvenli, gıdayla temasa uygun plastikten yapılan bir ürünü tercih etmenizi tavsiye ederim. Çünkü bu topladığımız sütü daha sonra kullanacağız!
Bebeğim büyüyüp süt toplayıcıyı çekiştirmeye başlayınca kullanmayı bırakmak zorunda kaldım. Uzun zamandır süt sağma ihtiyacı da duymuyorum. O nedenle çekmecenin en arkalarında kaldılar. Bazıları gün içinde de takıp süt topluyormuş ama çok dikkatli olmak lazım çünkü eğilince toplanan bütün süt dökülüyor!
Süt toplayıcıya alternatif olarak silikon süt pompası diye geçen Haakaa’ları da kullanabilirsiniz. 110-120 mL’ye kadar süt biriktirebilirsiniz. Haakaa’ların dezavantajı, az da olsa bir sağım yapıyor olması. Zaten fazla süt üretmekten muzdaripken memeyi az da olsa uyarmak istemezsiniz. Öte yandan memeyi güzelce boşaltıp rahatlama sağladığı için tercih edebilirsiniz. Yine de bebeğiniz birkaç aylık olunca memenizden bu farklı nesneyle oynamaya çalışacak ve yerinden oynatacak. Siz de tekrar yerleştirmeye çalışırken üstünüze süt dökeceksiniz ve süt toplayıcı olarak Haakaa kullanmaktan vazgeçeceksiniz. En azından bende öyle oldu. 
Ayrıca Haakaa’ları gün içinde ev işi yaparken memeleri çok uyarmadan süt sağmak için kullanabilirsiniz. Ya da bir memeyi pompa ile sağarken diğer memeyi de yavaş yavaş sağmak için kullanabilirsiniz. Bu nedenle çok kullanışlı bir ürün. Süt sızıntısı yaşamasanız da tavsiye ederim. Haakaa’yı nasıl yerleştireceğinize dair mutlaka videolu bir anlatım izleyin. Videodan sonra neden ısrar ettiğimi anlayacaksınız. 
Peki topladığımız sütü ne yapacağız? Buzluğa ya da buzdolabına kaldıracağız. Bebeğinizi biberonla beslemeyi planlamasanız bile anne sütüne ihtiyacınız olabilir. Hastalanabilirsiniz, ilaç kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda formül mama yerine bebeğinizi kendi sütünüzle besleme imkanınız olur. Ek gıdaya başlarken anne sütü ile mamalar hazırlayabilirsiniz. Püreleri sulandırmak için kullanabilirsiniz. Dolapta mutlaka biraz sütünüz olsun. Anne sütünü cam kavanozda saklayabilirsiniz ama dondurucu için uygun olmaz. Dondurucu için satılan süt saklayıcıları ya da buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz. Tabi anne sütü için olanlardan. Unutmayın, çiğ süt saklıyorsunuz. Bu nedenle sütün bozulması ve zararlı bakterim üremesi çok mümkün. Anne sütü saklama koşullarına uygun davrandığınızda sütünüzü bebeğinize güvenle verebilirsiniz. 
Süt sızıntısı bir gün bitecek ama emzirmeyi bırakana kadar bununla yaşamaya hazırlıklı olun. Böylece, sızıntınız daha erken biterse sevinirsiniz. Emzirdiğiniz sürece tamamen bitmese bile süreç içinde azalacaktır. Süt sızıntısı, bedeninizin bebeğiniz için bambaşka bir hal aldığının sadece bir örneği. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emzirme Sürecinde Süt Sızıntısı ve Çözümleri

Annelerin Gerçek Hayatı: Beklentiler ve Gerçekler