Emzirme Sürecinde Süt Sızıntısı ve Çözümleri

Bebeği bir memeden emzirirken öbür memeden de süt geldiğini biliyor muydunuz?

Ön bilgi

Süt bezlerinde süt üretilir ama hemen salınmaz. Süt inme refleksinin uyarılması gerekir. Bebek ağladığında veya emmeye başladığında, hatta anne sadece bebeğini hayal ettiğinde, süt inme refleksi ile süt gelebilir.

Bazen süt inme refleksi, beklenmedik durumlarda uyarılabilir. Bebek bir memeden süt emmeye başladığında, diğer memenin de uyarılmasına sebep olur ve emmediği memeden de süt gelmeye başlar. Daha da ilginç olanı, bebek hiç emmezken, ortada görünür bir uyarıcı yokken bir memeden ya da her iki memeden süt gelmesidir.

Memeden süt sızması, süt üretimi bebeğin ihtiyaç duyduğu miktarla uyumlu olmadığı için yaşanır. Örneğin doğumdan sonra anne, çokça süt üretir ve bebeğin emme miktarına göre, zaman içinde süt üretimi optimize olur. Ek gıdaya geçerken yine bebeğin ihtiyacına göre fazla süt üretilmiş olur ve üretimin azalması için bir süre geçmesi gerekebilir. Ama bazı kadınlar, emzirme süreci boyunca süt sızması yaşarlar.

***

Doğumdan sonraki üçüncü günde, emzirirken üstüm ıslandı ve çok şaşırdım. Bir sonraki emzirmede de aynı şey olunca ne olduğunu anladım: Süt sızıyordu. Biraz araştırma yaptım ve bunun “bir zaman sonra” geçeceğini öğrendim. Ama kimse ne kadar süreceğinden bahsetmiyordu. Ve ne kadar sıkıntılı bir şey olduğundan… 

İlk zamanlar ne yapacağımı bilemedim. Müslin bezlerden koydum, yetmedi. İlk haftalarda en az 20 dakika boyunca emziriyorsun. Üstüm sırılsıklam olmuş şekilde oturmaktan sırtım tutuluyordu. Kuru kalamamak da ayrıca sinir krizi nedeni… Bir de bebeğin üstü ıslanınca daha da beter hale düşüyorsun. Acemisin, bebeğin üstünü değiştirmek çok zor geliyor. Uyuduysa üstünü değiştirirken uyanıyor, tekrar emziriyorsun. Bu arada tekrar ıslanıyorsun… Süt kötü kokuyor. O koku tüm gün üstüne yapışıyor. Nevresim, yorgan, yastık süt içinde, yatak da kokuyor. Çok korkunçtu! 

Benim bir mememden süt sızması, 8-9 ay sonra durdu. Ama diğeri hala devam ediyor. Başlarda silikon pompalardan kullanıyordum, 110ml hacimleri var. Ondan bile taştığı oluyordu. Sonra süt toplayıcı kullanmaya başladım. Ama bebeğim büyüdükçe süt toplayıcıyla oynayıp çekiştirmeye başladı. Şimdi sadece müslin bezleri kullanıyorum ama onlar da genelde yetmiyor, emzirdikten sonra üstümü değiştiriyorum.

Süt sızıntısı nedeniyle hep emzirme koltuğunda emzirdim. Koltuğun yanına küçük bir sehpa koydum. Süt toplayıcım, müslin bezlerim, göğüs pedlerim falan sehpada duruyor, emzirirken bez falan aramıyorum. Bir sistem kurdum kendime. Dışarı çıkacaksak ona göre ayarlıyorum, dışarıdayken emzirmem gerekirse sızıntı yapan memeden emziriyorum. Böylece dışarıdayken üstüm ıslanmamış oluyor, kıyafetlerim temiz kalıyor. Geceleri de yanıma müslin bez, atlet ve göğüs pedi alıyorum. Olur da bebeğim uzun süre uyursa ve ben sütle ıslanmış uyanırsam hemen üstümü değiştirip çarşafın üstüne müslin bez seriyorum - çünkü çarşaf da ıslanmış olabiliyor.

“Ee bize ne senin bu dertlerinden?!” demeyin. Süt sızıntısından herkes haberdar olmalı, başa gelince çok sıkıntı yaratıyor. Ve elbette çözümlerim de var.

Göğüs pedi

Süt toplayıcı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süt Toplayıcılar ve Haakaa: Süt Sızıntısına Karşı İleri Seviye Ekipmanlar

Göğüs Pedleri: Süt Sızıntısıyla Başa Çıkmanın Etkili Yolu